czwartek, 4 kwietnia 2013

Odżywianie się pszczół a zimowla




Pszczoły, podczas gdy temperatura jesienią spada do około 10 stopni Celsjusza, zbijają się w kłąb zimowy. Zimowanie pszczół w ten sposób nazywamy zimowlą pszczół. Okres zimowli u pszczół zaczyna się od ostatniego oblotu, tak zwanego oblotu oczyszczającego, a kończy się oblotem wiosennym. Oblot wiosenny ma miejsce wtedy, gdy temperatura powietrza w cieniu osiągnie około 12 stopni Celsjusza, wówczas pszczoły masowo wylatują z ula, by oddać odchody, których nie oddawały przez całą zimę.
W czasie zimy pszczoły odżywiają się zapasami miodu, które zgromadziły w plastrach. Wielu pszczelarzy uważa, że trzeba pszczołom odbierać jak najwięcej miodu, gdyż lepiej zimują na syropie cukrowym, którym są podkarmiane od końca lata. Moim zdaniem wszystko zależy od regionu, w którym znajduje się pasieka i jakie pożytki są dostępne dla pszczół w drugiej połowie lata. Osobiście uważam, że na syropie cukrowym, oczywiście podanym w odpowiednim czasie, prawdopodobieństwo przezimowania jest większe. Należy unikać późnego podkarmiania, gdyż nazbyt spracowane pszczoły należą do grona tych, które mają przetrwać zimę. Kończy się to tym, że osypują się one przed wygryzieniem się wiosną nowego pokolenia. Wracając do żywienia się pszczół w okresie zimy, to w pierwszej połowie, zużycie pokarmu jest niewielkie i tylko do podtrzymania temperatury w gnieździe. W ciągu miesiąca zużycie przez rodzinę o średniej liczebności, wynosi około 800 gram miodu. Dopiero gdzieś około marca zużycie miodu wzrasta dwukrotnie, ponieważ zazwyczaj wtedy matka rozpoczyna czerwienie i od tego momentu do wiosny ciągle rośnie. Niebezpieczna dla pszczół jest pogoda taka jak w tym roku, gdzie przełom lutego i marca był w miarę ciepły a w tej chwili wróciła zima, której końca nie widać. Nie jedna rodzina pszczela w tym okresie cierpi już z braku pokarmu, dlatego należałoby dokarmiać pszczoły ciastem miodowo – cukrowym. W okresie gdy w ulu pojawia się czerw pokarm cukrowy nie jest już wystarczający, więc potrzebny jest miód i pierzga, dlatego jeśli tylko zrobi się cieplej i mamy taką możliwość należy niezwłocznie podać ramki z miodem i pierzgą.
                                                                          pierzga



Ciasto miodowo-cukrowe

Wyrabia się je z cukru pudru i miodu. Proporcje przy sporządzaniu to trzy części cukru pudru, do jednej części miodu. Miód należy podgrzać do temperatury około 60°C w celu uzyskania płynnej konsystencji. Następnie na stolnicę bądź stół wysypujemy cukier puder, tworząc kopczyk, w środku robimy zagłębienie i wlewamy trochę miodu, a następnie całość zagniatamy. Później wyrabiać ciasto dodając cały czas miodu, aż osiągnie konsystencje suchej, nie rozpływającej się masy.

Ciasto umieszcza się na ramkach w ulu i przykrywa folią lub papierem pergaminowym. Na jedną rodzinę pszczelą potrzeba około 0,5 kg ciasta. Aby pszczoły miały dostęp do ciasta, należy usunąć beleczki odstępnikowe z dwóch uliczek między ramkami w środkowej części gniazda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz